Vallende dominostenen


Wat het is:

Al weer lang geleden was er een show op TV waarin elk jaar heel veel dominostenen neergezet werden en weer mochten omvallen. Dat inspireerde me: niet tot het zelf opzetten van tienduizenden stenen maar om te kijken of ik dit virtueel kon doen!

Het doel was een video te maken met vallende stenen waarbij alles uit de computer komt: het ontwerp van de stenen, het neerzetten in figuren, het vallen ervan, de camera bewegingen en het geluid wilde ik allemaal m.b.v. middelbare school wiskunde doen. Denk aan functies, vergelijkingen, translaties, rotaties, de a-b-c-formule, berekeningen aan hoeken en dergelijke. Hoewel het uiteindelijk behoorlijk veel wiskunde vroeg, bleek het wel degelijk mogelijk. Het resultaat is deze video!


De video van de vallende domino stenen:

Gebruik onderstaande links om een video file te downloaden en daarna uit de download folder te spelen. Eronder staan wat plaatjes uit de gallerij om te bekijken.
Let op: de video files zijn groot omdat de gerenderde domino stenen vrij zijn van ruis en daar past alleen een video met hoge kwaliteit bij.

Link Beschrijving
Vallende dominostenen in 4K De 4K versie voor wie een krachtige computer heeft met een 4K scherm erbij. Deze video is de mooiste van de twee.
Vallende dominostenen De kleinere full HD versie voor alle anderen.

De gallerij
Achterkant van de hal Een overzicht van de achterkant van de hal.
Voorkant van de hal Een overzicht van de voorkant van de hal.
De bruggen Er zijn veel bruggen.
close up van de bruggen Het complexe verloop van de rijtjes bij de bruggen.
De lichthoeveelheid Het maakt veel uit of licht vlak of juist recht op een domino steen valt.
De schaduwen De schaduwen van de domino stenen zijn hard maar die van de ramen zacht.


Achtergrond informatie:

Een domino steen kan je modelleren via een combinatie van basis vormen: begin met een balk en verwijder een kleine balk in het midden en her en der wat bollen om de ogen te vormen. Zet er een heel veel neer op allerlei plekken en laat ze op het juiste moment omvallen. Er zijn uiteindelijk 7.674 stenen in de aorta (de video is 7825 frames lang) en in totaal staan er 19.369 stenen opgesteld. Om tot een video te komen heb je een renderer nodig die via raytracing de vormen in een beeld omtovert. Omdat ik dit project een krappe twee decennia geleden begonnen ben op een Amiga computer, was POV-ray toen een logische keuze. Het renderen kost nu met een intel i7 6700K op 4.5GHz zo'n 165 uur rekenen voor de laatste definitieve versie (nummer 25). Geluid produceren kan niet met POV-ray, dus daarvoor heb ik mijn eigen software geschreven. Het geluid renderen kost zo'n 3 uur in de laatste versie. Het samenvoegen van alle plaatjes en het geluid tot de video ging via een combinatie van ffmpeg en KDEnlive.

Omdat ik er wisselend aan werkte en de doorlooptijd zo groot is, ben ik kwijt hoeveel uur ik er in totaal aan gespendeerd heb, maar het zit absoluut ergens in de 4 cijfers. Erg is dat niet, want het was tenslotte een hobby project waar ik veel plezier aan beleefd heb.


Waarom het project veel moeilijker was dan het lijkt:

Kijkend naar de video is het niet direkt duidelijk waarom dit nog zo'n uitdagend project is gebleken. De belangrijkste punten, mocht je zelf ook zo iets willen gaan ondernemen:


Auteur: Tonio Voerman